Okrasa „łamie przepisy” w Borach

Zapraszamy do obejrzenia najbliższego odcinka programu „Okrasa łamie przepisy”. Tym razem znany kucharz i celebryta Karol Okrasa będzie przygotowywał potrawy wykorzystując do tego syrop z buraka cukrowego, zwany po borowiacku „fjut” oraz powidła, także z buraka cukrowego.

W nagraniu wzięła udział oczywiście producentka tych lokalnych przysmaków Marzena Przytarska z Przyrowy (gm. Gostycyn). Dzielnie pomagała jej cała rodzina, czyli mąż Józef oraz dzieci: Monika, Marek i Jeremiaszek. Dzięki programowi poznamy nowe zastosowania tradycyjnych produktów z Borów Tucholskich, czyli syropu i powideł z buraków cukrowych.

Jak z pomoca syropu z buraków przyrządzić łososia będzie można zobaczyć w najbliższą sobotę (7.12) o godz. 14.35 w TVP1.

Przypomnijmy także, że fjut został wpisany jako produkt tradycyjny na listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Więcej zdjęćTUTAJ.

Fot. T. Rostworowski, M. Przytarska, M. Kurpinowicz

Źródło: Starostwo Powiatowe w Tucholi (tucholski.pl)

2 komentarzy